Starta ett inkassobolag

Vi tänkte i detta inlägg prata om att starta en inkassoverksamhet. Det råder inget tvivel om att inkassobolag tjänar mycket pengar. De har mycket höga avgifter och tar en stor procent av den indrivna summan från olika företag. Om vi kollar på exempelvis Svea Inkasso hade de ett resultat på 63 119 TKR under 2015. De hade en vinstmarginal på 13,97%. Så visst är det lukrativt att starta ett inkasso bolag. Svea inkasso är dock ett riktigt stort bolag som funnits länge. Om vi istället kollar på ett litet inkassobolag med endast fyra anställda sneglar vi på, Collector Inkasso Aktiebolag. De hade ett resultat på 1 913 TKR under 2015. De hade en vinstmarginal på hela 43,96%. Det är alltså inget fel att satsa på att ha ett litet inkassobolag.

Vilka tillstånd krävs

Det krävs inget tillstånd alls för dig som vill driva in dina egna skulder. Om du har en verksamt där du vill driva in en faktura som inte betalas är det inga som helst problem. Det är nästan inte svårare än att skriva en faktura. Man bör dock inte driva in egna skulder för de skapar en badwill hos din kund. Det är inte kul att få ett inkassokrav som är skickat av dig direkt. Det är istället bättre att använd ett externt företag för egna skulder. Om du vill driva in andras skulder krävs ett tillstånd av datainspektionen. Det är relativt enkelt att få detta tillstånd om man har utbildning eller jobbat med det tidigare. Det är en ansvarig person som kommer att stå för bedömning av datainspektionen. Denna person skall antingen ha intyg/betyg av teoretiskt utbildning. De kan också räcka med att ha jobbat i ett annat inkassobolag under en längre tid. Det är i så fall bra att få ett intyg och betyg på detta från chefen på den arbetsplatsen.

Etik

Anledningen till att ett tillstånd krävs är att människors liv kan bli drabbade vid fel. Om man ger en betalningsanmärkning till en person kommer denna få svårt vid tecknade av mobilabonnemang, lägenhet och allt möjligt. Teleoperatören kommer exempelvis att ta en UC på personen i fråga och bli nekad för att betalningsanmärkningar syns. Personen kommer inte heller att kunna ta banklån till att köpa hus eller lägenhet. Enda sättet för en person med betalningsanmärkning att ta lån är via ingenuc.se där lån utan UC recenseras.

Den betalningsanmärkningen får alltså stora konsekvenser för människor och det är därför av stor vikt att du har bra utbildning. Du ska också följa god inkassosed. Lycka till med ditt företag!

pengar på bord