Enskild näringsverksamhet

private-equity-investorEnskild näringsverksamhet är en lämplig företagsform för dig som ska starta ett företag på egen hand, och detta är även den billigaste företagsformen att starta igång med och du ansvarar själv för företagets ekonomi. Här finns det inte någon tydlig gräns för dig som ägare och företaget. Man kan även kalla detta för enskild firma om man så vill. När man är Enskild näringsverksamhet så är man inte en juridisk person och som företagets organisationsnummer så kommer ditt personnummer att användas. Du som är Enskild näringsverksamhet ansvarar personligen för alla ingångna avtal, skulder och företagets förpliktelser.

Det blir även du som privatperson och inte företaget som till exempel är med i en domstolsprocess eller hyr en lokal om det finns ett behov för det. Om inte pengarna i företaget räcker till för att betala företagets skulder blir det även du som privatperson som måste betala detta. Du kan dock minska en del av din personliga risk genom att du som har Enskild näringsverksamhet tecknar en företagsförsäkring. Du kan även som Enskild näringsverksamhet ha anställda, och första gången du anställer någon behöver du då även registrera dig som arbetsgivare hos skatteverket. Som Enskild näringsverksamhet är du skyldig att föra bokföring, men du är däremot inte skyldig att ha en revisor som kontrollerar din bokföring och du kan välja att sköta företagets ekonomi helt på egen hand.

Du kan även ha flera olika verksamheter inom ditt företag, men dessa kan dock inte beskattas var och en för sig utan alla räknas tillsammans vilket gör att de även redovisas tillsammans och räknas som en när det kommer till din enskilda näringsverksamhet. Många företagare startar som Enskild näringsverksamhet och väljer därefter när de ser hur företaget går att gå över till en annan form av företagande. När man vill starta upp Enskild näringsverksamhet så krävs det inte att man har ett kapital inom företaget att börja med.